Canal du Midi

Het "Canal du Midi" is een van de grootste bouwprojecten van de 17e eeuw. Gebouwd tussen 1666 en 1681, het kanaal was het geesteskind van een lokale belasting-boer, Pierre-Paul Riquet, die het gebied goed kende. Hij liet zijn fortuin in het project, maar helaas Riquet stierf het jaar voordat het kanaal werd geopend: zijn familie erfde het kanaal, maar ook de schulden, die meer dan een eeuw terug te betalen nam.

De Canal loopt voor 240 km van Toulouse naar de Middellandse Zee in Sète. In Toulouse, het Canal aan de rivier de Garonne, die toegang geeft tot de Atlantische Oceaan in Bordeaux, en de vorming van een systeem dat bekend staat als het "Canal des Deux Mers" - Kanaal van de Twee Zeeën. De Autoroute die Bordeaux verbindt met Narbonne staat bekend als de "Autoroute des Deux Mers".

Door het elimineren van de noodzaak van een lange en gevaarlijke zeereis rond Spanje en Portugal, het "Canal du Midi" werd een belangrijke handelsroute tot aan het midden van de 20e eeuw. Nu is er een zeer kleine hoeveelheid commerciële verkeer op het kanaal, maar het wordt vooral gebruikt door pleziervaartuigen tijdens het seizoen, die duurt van april tot oktober, het is gesloten tijdens de wintermaanden.

Het kanaal is aangewezen als een UNESCO World Heritage site. De met bomen omzoomde jaagpad is geweldig om te wandelen of fietsen langs. Het is mogelijk om boten te huren per uur, dag of halve dag in het dorp "Le Somail", dat is ongeveer 8 km van Bisou-Bize

Fietsen kunnen worden gehuurd bij Mellow Vélos in het dorp Paraza, dat ligt op 10 km van Bisou-Bize. Halverwege tussen Ventenac en Paraza is de "Pont-Canal de Répudre", het eerste aquaduct gebouwd op het "Canal du Midi". Er is een sfeervolle wandeling van het centrum van het dorp langs het "Canal  du Midi".

Het verhaal van Paula en Berten, zij fietsten langs het "Canal du Midi" en het verhaal van de "Bende van Bob".